Monday 11 June 2007

7 Haziran Perşembe | İlk izlenimler



Sabah erkenden Kirchberg’e gidildi. Yeniden yapılandırılan merkezin inşaası neredeyse bitmiş. Yeni yapılan opera binasının mimarisi büyüleyici. Mimarlık ofisinden bir mimar tarafından bilgilendiriliyoruz. Sorunlari toplu taşımanın yaygın olmamasıymış. Yeni inşa edilen yerlerle birlikte çalışan insan sayısında artış olacak ve herkes bu kadar aracı nereye yerleştirecegini düşünüyor. Binalar alan azlığından çok katlı. Her yeni binayı farklı bir mimar tasarlamış, birbirinden farklı ve gösterişli olsun istiyorlar sanırım. AB’nin ekonomik başkenti olmak istiyorlar. Fakirlikten zenginliğe geciş kolay olmamış onlar için banka sektörünün ne kadar önemli olduğunun farkındalar. 2010 için ön gördükleri rakamlar; 35.500 çalışan(kent dışında yaşayıp, gidip geliş yapan kişiler), 10.900 yerli, 4.000 öğrenci. European School açılmış fakat öğrenci sayısı çok az ve kente henüz bir faydası yok.

Aslı Luxemburg’un yerlileri nerelerde çalışıyor diye sordu, mimar bayan burada yerli yok dedi, herkes dışarıdan geliyor. Eski sanayi kentini ne yaptıklarını oradaki çalışanları nasıl degerlendirdiklerini sorduk ama cevap alamadık, arada kaynadı.

Kente dışarıdan gelen çalışanları daha çok kentine çekmek ve daha çok vakit harcamalarını saglamak için yaptıkları spor merkezi, golf sahası, parklar birinci planda tutulurken çagdaş sanatlara yönelik yapılar, müzeler yada performans merkezleri ikinci planda kalıyor.

Asıl sorun Luxemburg’un merkezi ‘old city’ ile kirchberg gibi cevrede kalan alanlar arasında ciddi bir iletişim sorunu var. Bundan sonrası Tarans(ıent) cıty’e hoşgeldik….

No comments: